Indkøbskurv

Din kurv er tom

Fortsæt shopping

Guide: Disse farvede ædelsten skal du kende

Hos BOLOU er vi passionerede og passionerede af de fantastiske farver og mønstre, som hundredvis af ædelsten verden over beriger os med. Vi udvælger vores farvede ædelstene efter højeste kvalitetsstandarder, mangeårig erfaring og høj faglig viden inden for ædelstene.

Nedenfor kan du læse mere om nogle af de mest kendte farvede ædelsten, såsom safirer, rubiner, smaragder og ametyster, topaser, granat og aquamarin.

Er der andre ædelstene, du vil vide mere om, så tøv ikke med at kontakte os. Du er også velkommen til at medbringe egne ædelsten til vores værksted, hvor vi kan designe et helt unikt smukke ud fra dine ønsker og ædelstenens farve og form. 

 

Safirer 

Safirer - BOLOU

Safirer er en velkendt ædelsten, der ofte anvendes i eftertragtede og unikke smykker på grund af deres skønhed og symbolske betydning. Den blå farve er det mest almindelige og karakteristiske træk ved safirer. Ædelstenen består primært af mineralet korund, som er det næsthårdeste mineral i verden, kun overgået af diamanter.

Korund er i sin naturlige form farveløs. Det er tilstedeværelsen af jern og titan, der giver safiren dens smukke blå farve. Faktisk kan safiren forekomme i enhver farve undtagen rød. Når safiren har en rød farve, kaldes den en rubin. De mest udbredte ikke-blå safirer findes i nuancer som gul, grøn og pink.

Blandt safirer er den blå variant den mest eftertragtede. Inden for denne farvegruppe er den lysere kornblå safir særlig eftertragtet, mens de mørkere nuancer anses for at være mindre værdifulde. Safirer kan enten forekomme naturligt eller blive frembragt syntetisk gennem laboratorieprocesser.

Naturligt forekommende safirer kan findes overalt i verden, men den geografiske placering kan have en betydelig indvirkning på den blå nuance. For eksempel har Kashmir-safirer, der kommer fra Kashmir-regionen i Indien, en intens blå farve, der anses for at være af ekstraordinær kvalitet og sjældenhed. Safirer fra andre steder som Burma, Sri Lanka og Australien har også deres unikke kendetegn og farvetoner.

Uanset om de repræsenterer sandhed, visdom eller en symbolsk forbindelse til himlen, har safirer en uimodståelig skønhed og en dyb betydning, der fortsætter med at fascinere og tiltrække beundrere over hele verden.

 

Rubiner 

Rubiner - BOLOU

Rubinen er kendt for sin dybe røde farve og betragtes som en af ​​de mest værdifulde ædelstene. Ligesom safiren består rubinen primært af mineralet korund. Den røde farve i rubinen skyldes tilstedeværelsen af ​​chrom og kan variere fra en intens orange-rød til en dyb lilla-rød. Navnet "rubin" stammer fra det latinske ord "rubrum", der betyder rød.

Naturligt forekommende rubiner er ekstremt sjældne og har derfor en høj værdi. De findes kun i få udvalgte regioner rundt omkring i verden. Rubiner kan dog også fremstilles syntetisk i laboratorier, selvom de naturlige rubiner fortsat anses for at være mere værdifulde og eftertragtede.

Blandt de naturlige rubiner anses farven rødviolet, kendt som "Pigeon Blood" (dueblod), for at være den mest værdifulde. Denne farve er dyb og intens, hvilket giver rubinen en enestående skønhed og æstetisk appel.

Rubiner har længe været associeret med kærlighed, passion og styrke. De betragtes også som symboler for held og beskyttelse mod negativ energi. Rubinen har en historisk betydning og har prydet kongelige smykker og kroner i mange kulturer.

Uanset om de er naturlige eller syntetiske, har rubiner en magnetisk tiltrækningskraft på grund af deres intense røde farve og symbolske betydning. 

Smaragder 

Smaragd stammer fra det græske ord smaragdos og betyder grøn sten. En smaragd er en grøn ædelsten, der er i familie med mineralet beryl. Ligesom korund er beryl i udgangspunktet transparent og gennemsigtig. Det er først ved tilstedeværelsen af forskellige urenheder, at de mange farverige nuancer opstår.

I smaragder skyldes den grønlige farve chrom og undertiden også vanadium. Nogle gange vil der også være jern til stede i beryl, hvilket giver en blålig farvetone.

Smaragder har altid været meget eftertragtede ædelsten, hvilket også afspejles i prisen. En smaragd kan være dyrere og mere værdifuld end diamanter, hvis det er af høj kvalitet. En smaragd fra Colombia anses som værende de mest eftertragtede, men også de dyreste af slagsen.

De mest værdifulde smaragder er i farvespektret blå-grøn til grøn og har en mellem mørk nuance. Da smaragder krystalliserer sig heksagonalt, vil de typisk tage form som sekskantede prismer, hvilket er det typiske udseende for en smaragd. Den er kendetegnet ved dens langstrakte, rektangulære form. Denne type ædelsten er desuden kendetegnet ved at have synlige indeslutninger. Smaragder er nemme at genkende grundet deres intense grønne farver og form.  

Ametyst 

Ametyst er en smuk lilla ædelsten og tilhører kvartsfamilien. Farven kan variere fra dyb violet til bleg lavendel og den kan endda have rødlige undertoner. I gamle dage var ametysten en af de mest eftertragtede og værdifulde ædelsten, men i dag er de mere almindelige og findes i større mængder.

Ametyster kommer fra forskellige steder over hele verden, og ædelstenens oprindelsesland spiller en rolle i farvevariationen. Ametyster kommer primært fra Brasilien, Uruguay, Uralbjergene og Sri Lanka. Udtrykket og udseendet af ametyster kan variere, hvilket også påvirker værdien. Ametyster med en dyb violet farve uden indeslutninger betragtes som de mest værdifulde.

Ametyster er ikke kun smukke ædelsten, men har også en symbolsk betydning. De siges at repræsentere klarhed, spirituel bevidsthed og beskyttelse mod negative energier. Ametysten anses også for at være en beroligende sten, der kan hjælpe med at lindre stress og fremme indre ro og balance.

Uanset om det er den dybe violetfarvede ametyst eller den delikate lavendelnuance, er ametysten en ædelsten, der fortsat fascinerer med sin farve og skønhed. Den historiske betydning og dens tilstedeværelse i forskellige kulturer gør ametysten til en populær og elsket ædelsten over hele verden.

 

Granater

Granater er en type ædelsten, der er kendt for sin dybe røde farve. Navnet "granat" kommer fra det latinske ord "granatum", der betyder "kornet" eller "frølignende". Granater findes i en bred vifte af farver, herunder rød, orange, gul, brun, grøn og endda farveløs. Den røde variant, kendt som almandin-granat, er dog den mest kendte og eftertragtede.

Granater tilhører en gruppe af mineralske krystaller, der kaldes silikater. De fleste granater består af aluminiumsilikat og har en hårdhed på 6,5-7,5 på Mohs-skalaen, hvilket gør dem holdbare og velegnede til smykkefremstilling.

Granater kan findes over hele verden, og deres farvenuance kan variere afhængigt af det specifikke sted, de udvindes fra. Nogle af de mest kendte steder at finde granater inkluderer Tjekkiet, Indien, Brasilien, Rusland og USA.

Udover deres skønhed og symbolik har granater også en række alternative betydninger og egenskaber. De siges at have helbredende og beskyttende egenskaber samt at fremme vitalitet og kreativitet.

 

Topaser

Topas er en smuk ædelsten, soom er kendt for sine varierende farver og sin glans. Navnet "topas" stammer fra det græske ord "topazos". Topaser findes i forskellige farver, herunder gul, blå, pink, brun og farveløs. Den farveløse topas er den mest almindelige variant, mens den blå topas er en af ​​de mest eftertragtede. Topas tilhører silikatfamilien af mineraler og har en hårdhed på 8 på Mohs-skalaen, hvilket gør den ret holdbar og velegnet til smykkefremstilling.

Ædelstenen har en karakteristisk glans og klarhed, der bidrager til dens skønhed. Gul topas er en populær variant og findes i nuancer fra bleg gul til dyb gylden. Denne farve forklares ofte af tilstedeværelsen af ​​jern i stenen. Blå topas fås i nuancer fra lyseblå til intens blå og kan skyldes naturlige eller kunstige processer. Pink topas er sjældnere og opnås ved at udsætte farveløs topas for bestråling og varmebehandling. Brune topaser findes også, og de kan variere fra lysbrun til ravfarvet. Farven skyldes tilstedeværelsen af ​​jern og andre mineraler. 

Topas har en lang historie og er blevet anvendt i smykker i århundreder. Ædelstenen er blevet værdsat for sin skønhed og symboliserer ofte fred, kreativitet og velstand. Topas menes også at have helbredende egenskaber og bidrage til følelsesmæssig balance og klarhed. Topaser findes rundt omkring i verden, herunder Brasilien, Rusland, Sri Lanka, Mexico og USA. Hvert sted kan bidrage til unikke farver og variationer af topas.

Aquamarin

Aquamarin er en fortryllende ædelsten kendt for sin forfriskende blå farve, der minder om det klare vand i havet. Navnet "aquamarin" kommer fra det latinske ord "aqua marina", der betyder "havvand". Ædelstenens farve spænder fra bleg blå til intens blågrøn, og den er kendt for sin gennemsigtighed og skinnende glans.

Aquamarin tilhører berylfamilien og er et mineral med en hårdhed på 7,5-8 på Mohs-skalaen, hvilket gør det til en relativt holdbar sten. Den blå farve i aquamarin skyldes tilstedeværelsen af ​​jern, mens variationer i farven kan være påvirket af spor af andre mineraler.

Denne ædelsten er blevet beundret i århundreder og har en dyb historisk og kulturel betydning. Den siges at repræsentere klarhed, ro og harmoni. Aquamarin er også forbundet med havet og siges at bringe fred, balance og inspiration til sin bærer.

Aquamarin er ofte brugt i smykkefremstilling og kan skabe smukke og elegante smykker. Ædelstenen er kendt for sin evne til at fange og reflektere lys, hvilket giver den en livlig og strålende glød. Aquamarin er også en populær valgmulighed for forlovelsesringe og andre specielle smykker på grund af sin skønhed og symbolik.

Er du mere til de klassiske diamanter, kan du blive klogere på dem i denne guide: Det skal du vide om diamanter. Eller hvis du er interesseret i at lære mere om guld og karat, kan du finde alt du bør vide i vores guide.