Shopping Cart

Your cart is empty

Continue Shopping

Værd at vide om guld og karat

Hvis du på noget tidspunkt har kigget på smykker af guld, er du formentlig stødt på begrebet ‘karat’. Men hvad betyder karat egentlig, når vi snakker om guld, og hvorfor er det vigtigt for dig at kende?

Disse spørgsmål vil vi herunder prøve at besvare, så du kan blive klogere på karats betydning for guld. 

Hvad betyder karat indenfor guld?

For guld er karat betegnelsen for guldets renhed, eller lødighed, som man også kalder det. Jo højere en renhed, jo større en karat vil guldet have. Hvis du eksempelvis kigger på guldringe i Danmark og Europa, vil der altid fremgå et tal mellem 333 og 999. Tallet angiver guldets karat — altså hvor stor en del af metallet, der består af rent guld. Dette krav er reguleret af EU-Kommissionen.

Det typiske karat stempel for høj og fornem kvalitet for guld er 750, hvilket svarer til 18 karat. Derfor er samtlige ringe vi udbyder hos BOLOU også i 18 karat guld. Andre typiske stempler for guld i Danmark er 585 guld og 333 guld. Tallene angiver hvor meget ædelmetallet udgør af det samlede metal. En guldring med et 750-stempel vil derfor være 75% guld.

Samme regel og system gælder for platin samt andre ædelmetaller. Udover karat bør du også lede efter et stempel fra producenten. Stemplet fra producenten kaldes også et ansvarlighedsstempel og garanterer altså for kvaliteten af smykket. Gå på opdagelse i vores sortiment af smykker og bliv inspireret. 

Hvilken betydning har karat stemplet for dig?

Karat stemplet har den betydning for dig som forbruger, at det er nemmere at finde rundt i, hvad det rent faktisk er, du betaler for. Derfor skal alle smykkeforhandlere, guldsmede og andre producenter stemple deres smykker, så du har en garanti for produktets renhed.

Hvordan udregnes karat for guld?

Karat bruges til at udregne hvilket stempel et smykke skal have. Og når man skal finde ud af, hvilket stempel et smykke skal have, er 24 karat altid udgangspunktet, som karaten skal divideres med. Det skyldes at 24 karat er at betragte som rent guld.

Så man eksempelvis skal udregne, hvilket stempel en ring på 14 karat guld skal have, vil regnestykket se sådan ud: (14/24) X 1000= 585 guld.

I dette tilfælde vil andelen af rent guld i ringen altså være 58,5%.